Werkwijze en behandeling

Hoe wordt u geholpen?

We verduidelijken het plan van aanpak om u klachtenvrij te krijgen.

Anamnese

Een anamnese is een uitgebreid vraaggesprek. Door gerichte vragen te stellen krijgen we een duidelijk beeld van uw klacht. Denk hierbij aan vragen over de locatie, de duur en tijdstip van de klachten. Uw antwoorden zullen ons helpen om een correct onderzoeksplan op te stellen. 

Inspectie

Tijdens een inspectie geven we onze ogen de kost. Enerzijds kijken we hoe u staat van kop tot teen. Anderzijds zullen we specifiek uw pijnlijke zone beoordelen op afwijkingen. We zoeken naar zwellingen, andere huidskleur, schuine standen van tenen, knieën enzovoort. 

Soms ontstaan klachten door de schoenen die u draagt. Een grondige inspectie van uw schoenslijtage gaat ons deze informatie geven. Daarom vragen we steeds om verschillende schoenen mee te nemen. Neem gerust een winkelzak met je dagelijkse sneaker tot sport- of werkschoenen mee.

Ganganalyse

Een podologisch onderzoek is onvolledig als er geen ganganalyse wordt gedaan. Wanneer bewegingen niet correct worden uitgevoerd, ontstaan er klachen. Met een drukmeetplaat en een camera verzamelen we zo veel mogelijk informatie om uw bewegingspatroon te analyseren. 

Beeld per beeld analyseren we uw manier van wandelen en bewegen. Wanneer u klachten heeft bij een typische sportbeweging zullen we deze specifieke beweging gaan analyseren. 

Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.
E. von Feuchtersleben

Biomechanisch onderzoek

Biomechanica bestudeert de beweging van gewrichten, spieren en ledematen van levende organismen. In een biomechanisch onderzoek krijgen we de informatie waarom uw lichaam beweegt zoals het beweegt.

We zoeken met andere woorden aar hoe uw spieren en gewrichten bewegen. Is alles soepel? Of zijn er gewrichten die piepen en kraken? Daarnaast testen we de sterkte van spieren zodat we weten of ze sterk genoeg zijn om correct te werken.

Behandelplan

Alle informatie uit voorgaande onderzoeken geeft ons een duidelijk beeld van de oorzaak van uw klachten. In de laatste fase van het onderzoek stellen we een behandelplan op. Dit plan kan bestaan uit (schoen)advies, een hulpmiddel (zoals zolen of teenorthese), en het aanreiken van oefeningen. 

Vaak is een multidisciplinaire aanpak nodig van uw klachten. Wanneer dat nodig is, sturen we u door naar andere zorgverleners om uw behandeling zo goed mogelijk te maken. Denk hierbij aan een kinesitherapeut, osteopaat, diëtist of pedicure.