De kindervoeten maken de eerste 15 jaar grote veranderingen mee. Van de kleine onbelaste babyvoet tot de jonge hardlopende atleet zal er veel veranderen aan de voeten en benen. Tijdens elk levensjaar zijn er typische voet- en beenposities die er mogelijks gek kunnen uitzien. Uw podoloog van Podolympia kan u duidelijk maken of de stand van het lichaam als normaal kan beschouwd worden. Het is namelijk zo dat het lichaam volop in ontwikkeling is en de huidige lichaamshouding niet een weergave is van de volwassen lichaamshouding.
De groei
Bij de geboorte zie je dat de baby O-benen en platvoeten heeft. De eerste maanden zullen de voeten niet zwaar belast worden. Het is pas na het kruipen dat het kind stilaan gaat leren staan. Je ziet dan een heel onstabiele brede gang. Vanaf het 2e levensjaar gaan de benen recht komen en evolueren ze mogelijks naar een X-stand. Dit kan gemakkelijk tot de leeftijd van 5 zichtbaar zijn. Hierna zou het weer moeten wijzigen naar een rechte stand.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
De klachten
Wanneer uw kind niet lang wil lopen, moeite heeft met lopen, over de eigen voeten valt, de schoenen snel afslijt of klaagt over pijn is het tijd om hulp te zoeken.
Rol van de podoloog
Over het algemeen is het verstandig om tot het zesde levensjaar te wachten met hulpmiddelen. Dan zou het zo moeten zijn dat de benen enigszins recht staan. Tot die tijd kan er van alles gebeuren met de stand van de voeten, wat dus als normaal beschouwd mag worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarbij eerdere hulp noodzakelijk is om het jonge lichaam goed te laten ontwikkelen. Vandaar dat een informatief, adviserend consult nooit kwaad zal doen. Vaak zal de podoloog een jaarlijkse opvolging adviseren om de evolutie op te volgen.