Eelt- en likdoornvorming

Wat is het?                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Bij eeltvorming spreken we van een overmatige vorming van huidcellen in de opperhuid. Likdoorns zijn harde ‘ogen’ in het eelt die van buiten naar binnen groeien. Het ontstaat door een verhoogde druk of wrijving op een bepaalde plaats.

Waardoor wordt het veroorzaakt? 

De druk- en wrijvingsklachten worden vaak veroorzaakt door het afwijkend functioneren van de voetgewrichten. Soms is er sprake van een “doorgezakte voorvoet” of “holvoet”. Steeds vaker worden de klachten ook toegeschreven aan een bewegingsbeperking in het grote teengewricht. Door al deze factoren kan de drukverdeling verstoord zijn, waardoor er overmatige eeltvorming optreedt. Wanneer dit eelt te lang blijft zitten kan het naar binnen gaan groeien. Op dat moment spreken we van een likdoorn.

Waaraan herken ik deze klachten

Eeltvorming is te herkennen aan een gele verkleuring van de huid. Vaak wordt de huid harder, maar ook zachte eeltplekken komen vaak voor. Soms zijn er pijnklachten in de bal van de voet of tussen de tenen aanwezig. Deze ontstaan vaak bij de aanwezigheid van een likdoorn, die vaak als een ‘oog’ in het eelt zichtbaar is. Meestal is deze plek ook verhard.  

Wat kan de podoloog voor je betekenen?

Veel mensen zijn met hun eelt- en likdoornklachten al eerst bij een pedicure geweest. Indien de behandeling van de pedicure geen effect biedt kan er voor podologie gekozen worden.
De podoloog zal onderzoeken hoe de eeltvorming gevormd wordt. Om te beginnen kan hij schoenadvies geven. Daarnaast kan hij hulpmiddelen maken om de druk te herverdelen. Denk hierbij aan op maat gemaakte zolen of silicone teenorthesen. Deze hulpmiddelen zullen de oorzaak aanpakken, zodat u gespaard blijft van de overmatige eeltvorming.